Ole Witthøft

Vi lettede røven, for at lave design til rigtige mennesker

Kitlerne blev kylet på gulvet og vi spænede ud af laboratoriet, da vi skulle i gang med designprocessen på vores nye højttaler. Vi ville ud i verden, for at se, hvordan mennesker bor og lever med lyd derhjemme.

Udvikling af gode højttalere er en proces, der involverer en masse eksperimenter og fokus på teknologi. I designprocessen bliver man let suget ind i teknikkens verden, for der er så meget der kan optimeres og arbejdet med teknologierne kommer lynhurtigt til at fylde det hele. På den måde risikerer man desværre, at bruge kræfter på noget, som ikke rigtig er til glæde for nogen. Her kan det være lidt af et wake-up call at starte produktudviklingen i den virkelige verden. Altså at begynde med kunden, ikke med produktet. Inden vi går videre, vil jeg hurtigt præsentere mig selv. Jeg er grundlægger af den lille højttalerfabrik System Audio A/S i Roskilde. Jeg er tosset med design, teknologi og lyd. Vores højttalere sælges i 41 lande og henvender sig til folk, der er glade for musik. Jeg har drevet virksomheden i mere end 30 år og har ansvar for produktudviklingen.

Vi skal skabe en god lille højttaler til musikelskere i storbyer

Det er vores opgave. Det kan lyde skørt, ligefrem at tale om højttalere til folk i store byer, men det giver mening om et øjeblik. Byerne kan være New York, Paris og London, men også København, Odense osv. I de store byer bor der mennesker, der lever på en særlig måde. Uanset hvilken storby, vi taler om, har beboerne nogle grundlæggende ting til fælles. De har let adgang til spillesteder og levende musik. De bor på (relativt) begrænset plads. De bliver dagligt eksponeret for et hav af indtryk. Og de har travlt. Overalt på kloden, finder du storbyer, hvor folk lever indenfor de her rammer. I myretuernes vrimmel og i alles kamp mod alle i trafikken, i en intens jagt på arbejdsopgaver, deadlines, lukketider og en masse andet. WHO har beregnet, at svimlende 75 % af verdens befolkning lever i byer i 2050. Forskere fra Heidelberg Universität har skannet hjernen hos mennesker i storbyer og opdaget, at hjernen forandrer sig, når man bor i byen. Den tyske professor Georg Simmel forskede i storbymentalitet ( det ord findes! ) og opdagede særlige træk hos storbyboere, som ikke er lige så udtalt hos folk i mindre byer. Forskningen viser (kort fortalt), at storbymennesker er ultrakritiske og sætter høje krav til hvad som helst.

 

A0001951 - small

Ingen har sagt det bedre end Frank Sinatra

I sangen ”New York, New York” lyder det klassiske omkvæd “If I can make it there, I’ll make it anywhere”. Pointen er, at hvis man kan klare sig under de mest krævende omstændigheder, kan man klare sig alle vegne. I bogen ”Made to stick”, der handler om gode idéers særlige evne til at overleve, taler forfatterne ligefrem om “Sinatra-testen”, som en slags målsætning for, at hvis du kan vise at dit produkt fungerer i de mest ekstreme miljøer, vil det også fungere under alle andre forhold. Oversat til højttaler-sprog, betyder det noget helt håndgribeligt.

Væggen bag din højttaler modarbejder den gode lyd

Mennesker, der lever på begrænset plads, har placeret deres højttalere ret tæt på en væg. Det er både fornuftigt og ikke spor mærkeligt, at højttalerne befinder sig 5-30 cm fra væggen, men det lidt af en udfordring, når vi taler om lyden. Sagen er, at lyden reflekteres fra væggen, så den kommer til at minde om et uskarpt billede. Den bliver uklar og mumlende. Jeg har skrevet om emnet i en artikelserie på Ingeniøren, hvor fænomenet er grundigt dokumenteret med akustiske målinger. Konklusionen kan sammenfattes til, at hvis en højttaleren skal anbringes i nærheden af en væg, skal den konstrueres til det. Samme højttaler kan (med fordel) placeres i en tæt møbleret bogreol.

Se SA mantra 5 på SAs hjemmeside

 

IMAG0482_1 - small - wide

Vi sidder sjældent ned, når vi hører musik

Mennesker er ofte aktive, når de er hjemme, og vi farer rundt og laver forskellige ting, mens vi hører musik. Koda, der er en organisation der forbinder musikere med deres publikum, har undersøgt hvordan folk bruger musikken. Her er de kommet frem til, at vi ofte hører musik, når vi samtidigt laver noget andet. Den opdagelse kommer næppe til at give de helt store overskrifter, men det betyder rigtig meget for den højttaler, der skal levere musikoplevelsen. Mennesker, der bevæger sig rundt i huset, mens de hører musik, burde være dybt optaget af lydudstrålingen fra deres højttalere. Altså højttalerens evne til at fylde stuen med lyd. Udfordringen er, at højttalere hverken skal godkendes eller mærkes i henhold til deres lydudstråling. De tekniske specifikationer skal ikke omtale lydudstrålingen med et pip. Denne ret så vigtige egenskab får ingen forbruger oplyst noget om. Jeg har skrevet et par artikler om emnet, for man kan godt lære at spotte en højttalers lydudstråling, uden rigtig at vide noget om teknik.

A0001632 - small - cropped - wide

Hvad man altid skal gøre med travle mennesker

Mennesker med fart på, der udsættes for mange indtryk, oplever en konstant konkurrence mellem mange forskellige sanseindtryk i deres hoveder. En musikoplevelse skal derfor være uimodståelig nok, for at opnå en plads i deres overloadede bevidsthed. Travle mennesker hader tøven. De vil have klarhed og elsker ting i positiv bevægelse. Det kan i høj grad oversættes til højttaler-sprog. I min virksomhed, var vi engang på jagt efter årsagen til, at vi (ind i mellem) ubevidst vipper med foden i takt til musikken. Vi var overbevist om, at nogle højttalere kunne få folk til at vippe med foden, mens andre ikke kunne. Supererfarne mennesker blev inviteret til at deltage i en test, hvor de skulle sammenligne lyden fra forskellige højttalere og give den karakterer. Den korte historie er, at vi faktisk var ligeglade med hvad folk svarede i spørgeskemaet. Vi var interesseret i at afprøve teorien om, at nogle bestemte egenskaber i højttaleren, gør det lettere for mennesker at følge rytmen i musikken. Vi var optaget af folks fødder, for at se, om højttalere bygget på en bestemt måde, ville gøre oplevelsen mere intuitiv og musikalsk. Det vildt interessante er, at resultatet entydigt viser, at nogle højttalere “talte mere direkte” til folks nydelse af musikken, men det ikke er muligt, at sætte tal eller en smiley på denne særlige evne.

Og sådan begyndte historien om SA mantra 5

Fjernt fra laboratoriet. Ude i virkeligheden. Udviklingsafdelingen gør jo ikke noget forkert, når den trimmer på produktet og forfiner teknologierne. Det er bare vigtigt at fatte (sådan rigtigt), at der er ting, som mennesker med lethed oplever, som laboratoriets måleudstyr slet ikke kan opfange. Derfor foregår den vigtigste del af udviklingsarbejdet ude i virkeligheden, hvor mennesker er. Hvis du kan klare mosten dér, kan du klare den hvor som helst.

Se SA mantra 5 på SAs hjemmeside
Del denne side
Ole Witthøft
Ole er System Audio's grundlægger. Hans 3 store passioner er musik, teknologi og design. Ole er altid dybt begravet i nye projekter, og han færdes både i modelværkstedet, på lageret, bag computeren eller på alverdens bonede gulve.
Vi lettede røven, for at lave design til rigtige mennesker | SA

Slut dig til tusindvis af musikelskere!

Få de bedste historier om lyd
Tilmeld Blog Engelsk

Slut dig til tusindvis af musikelskere!

Få de bedste historier om lyd
Tilmeld Blog Dansk NY