Ole Witthøft

Vær med til at udvikle en højttaler i verdensklasse

Her på bloggen skal vi sammen udvikle en højttaler. Ikke en hvilken som helst højttaler – men en lille HiFi-højttaler i verdensklasse. Målet er sat højt og ambitionen er at sætte en ny standard for lydkvalitet i små højttalere.
Du får indblik i en forunderlig verden af lyd og teknik, og mulighed for at deltage aktivt i processen.
De store armbevægelser er ikke grebet ud af den blå luft, for jeg har prøvet det før. Siden 1984 har jeg stået bag udvikling og design af omkring 120 forskellige kvalitetshøjttalere og en af dem er en lille højttaler der hed SA2K, og som fik en flot international anerkendelse, da den var i produktion i begyndelsen af 00’erne.
Nu er det tid til at tage kampen op igen, for ligesom indenfor sportens verden ligger der altid noget og nager i baghovedet. Trangen til at gøre det endnu bedre.
Indtil videre er der kun en ide med arbejdstitlen Højttaler Q113. Det hedder den, fordi den færdige prototype skal være klar i 1. kvartal, 2013.

Hvorfor en lille HiFi højttaler?

Når en højttalerudvikler virkelig vil vise sine evner, så tager han (eller hun) kampen op mod fysikkens love og udvikler sit bud på en lille god højttaler. Den som alle har plads til og med stor lyd, som alle har glæde af.
Det er ikke svært at skabe en højttaler, der bare er lille. Det vanskelige er at udvikle en højttaler, der på én gang er lille og rigtig god. En lille højttaler har ikke volumen til at hjælpe den gode lyd på vej, så opgaven er næsten umulig og netop derfor er det spændende at tage kampen op.
Traditionen er, at højttalerens størrelse skal have et indvendigt volumen på 5-10 liter, den skal være to-vejs (altså med bas og diskant), og bashøjttaleren skal have en diameter på tæt ved 13 cm.
Siden 1974, hvor britiske Rogers skabte den første ikoniske lille kvalitetshøjttaler til BBC, er mange fulgt efter med deres bud på en tilsvarende højttaler i omtrent samme størrelse.
Vi skal skabe en HiFi-højttaler, der altså skal tilsluttes et traditionelt musikanlæg i en god kvalitet. Ikke noget med indbyggede forstærkere og andre hjælpemidler. En slags “back to basics”, hvor nutidens præstationer kan sammenlignes direkte med fortidens.

Udviklingsprocessen

Udviklingen af en højttaler kan groft sagt deles op i to halvdele: En videnskabelig og en kunstnerisk.
Højttaleren er et teknisk apparat, og der er en mængde akustiske, elektriske og mekaniske faktorer, vi kan måle, simulere, sammenligne, forandre og forbedre.
Den videnskabelige del skal vi have overblik over først, for vi skal vide nøjagtigt hvad vi laver. Det er den første disciplin.
Herefter følger den kunstneriske halvdel, som handler om højttalerens lyd.
Selv en højttaler på et “teknisk perfekt niveau” kan laves på mange måder. Nogle af dem lyder ikke særlig godt, andre langt bedre.
Derfor skal der lyttes, afprøves, justeres og vurderes. Et område, hvor alle kan deltage.
Sagen er, at måleinstrumenter ikke er perfekte. Vi kan ikke måle og beregne alt det, vi kan høre. Derfor består den første halvdel af projektet i at finde frem til de bedste løsninger, teknisk set. Den anden halvdel går ud på at tæmme teknikken og få den til at lyde som musik.
Levende og gribende. Undervejs i processen, vil jeg tage dig med på besøg hos nogle af verdens førende underleverandører i højttalerindustrien. De er danske, så jeg skal ikke rejse særlig langt.
Planen er, at færdiggøre den videnskabelige del før sommerferien og derefter holde en velfortjent sommerpause.
Del denne side
Ole Witthøft
Ole er System Audio's grundlægger. Hans 3 store passioner er musik, teknologi og design. Ole er altid dybt begravet i nye projekter, og han færdes både i modelværkstedet, på lageret, bag computeren eller på alverdens bonede gulve.
Vær med til at udvikle en højttaler i verdensklasse | SA

Slut dig til tusindvis af musikelskere!

Få de bedste historier om lyd
Tilmeld Blog