Ole Witthøft

Væggen bag dine højttalere modarbejder den gode lyd

Lyden fra dine højttalere skabes i et samspil mellem akustikken i din stue og højttalerne i sig selv. Her kigger vi på betydningen af den væg, der befinder sig lige bag højttaleren, og ingeniørerne dokumenterer med nogle målinger, der normalt ikke vises i Hifi-magasinerne eller nogen andre steder.

 

20-dec-2012-1-1024x633

Måleopstilling. Vi ønsker at se hvordan akustikken fungerer, når højttaleren placeres op af en stor flade. Måleopstillingen skal efterligne de betingelser højttaleren møder, når den hænger på en væg.

 

Q113 Revolution er lavet som en højttaler, der skal hænge direkte på væggen, og derfor er det helt relevant at se på samarbejdet mellem væg og højttaler. Selve omstændigheden, at der befinder sig en (relativt stor) flade i nærheden af højttaleren har betydning for lyden i stuen. Væggen bag højttaleren virker som en slags udvidelse af dens forplade, hvilket medfører en forstærkning af lyden ved de lave frekvenser. Det er det der kaldes basområdet. Den teoretiske forstærkning af de lave frekvenser er på 6 dB, og er højttaleren konstrueret til at fungere i nærheden af en væg, får man dermed 6 dB lydtryk foræret gratis af naturlovene. Er højttaleren derimod konstrueret til en placering mere frit i stuen, vil en vægplacering medføre 6 dB for meget bas og en mørk og mumlende musikgengivelse til følge. Derfor er der altid god grund til at eksperimentere med placeringen af dine højttalere hjemme i stuen. Væggens basforstærkning er imidlertid ikke emnet for denne lille artikelserie. Det er noget langt mere ustyrligt.

 

20-dec-2012-2

Rundstråling. Udgangspunktet for vores målinger er, at en højttaler udsender lyden i alle retninger ved de lavere frekvenser. Illustr.: Genelec.

 

Bagudrettet lyd sendes fremad

Vi har tidligere kigget på lydspredningen i højttalere og her fremgik det, at bastoner spredes lige meget i alle retninger, altså i en kugleform. Der udsendes her lige så meget lyd foran højttaleren, som bagved. Når højttaleren hænger på en væg, vil de bastoner som højttaleren sender bagud, blive reflekteret af væggen bag højttaleren og dermed blive kastet ind i stuen igen. Det er årsagen til de ekstra 6 dB lydtryk i basområdet. Men den reflekterede lyd, der kastes ind i stuen via bagvæggen, bliver en lille smule forsinket i forhold til den lyd, højttaleren spiller direkte ind i stuen. Det skyldes, at højttalerenhederne befinder sig i en given afstand fra bagvæggen, og det tager tid for lyden, at bevæge sig de pågældende centimeter fra højttalerens forplade, hen til væggen og ind i stuen igen. Pjat, tænker du måske. Nogle centimeters rejse med 1000 km/t kan vel ikke ændre noget?. Men, det kan det! Jeg vil påstå, at hvis man får nogenlunde styr på de her refleksioner hjemme i stuen, vil man opleve et større fremskridt i lydkvalitet, end en dobbelt så dyr forstærker vil kunne diske op med.

Del denne side
Ole Witthøft
Ole er System Audio's grundlægger. Hans 3 store passioner er musik, teknologi og design. Ole er altid dybt begravet i nye projekter, og han færdes både i modelværkstedet, på lageret, bag computeren eller på alverdens bonede gulve.
Væggen bag dine højttalere modarbejder den gode lyd | SA

Slut dig til tusindvis af musikelskere!

Få de bedste historier om lyd
Tilmeld Blog