Ole Witthøft

Sådan opstår højttalerens lydspredning

Her er 2. del af serien på fire korte indlæg, der handler om højttalerens lydspredning og dens store indflydelse på lydoplevelsen hjemme i stuen.

 

29-nov-2012-1

Frekvensmålinger af SA2K, direkte forfra og gradvist ud til 60 grader fra aksen. En af de få svagheder ved SA2K var dens direktivitet. Højttaleren mister lydtryk mellem 1000 og 3000 Hz, når du gradvist bevæger dig fra højttalerens akse og ud til siden.

 

Højttalerens lydspredning opstår som en sammenhæng mellem bølgelængden på den givne frekvens højttaleren gengiver, højttalerkabinettets geometri, højttalerenhedernes fysiske udformning, placeringen af delefiltrets delefrekvens(er) og deres flankestejlhed(er). Det er, med andre ord, en kompleks størrelse.
Det betyder, at dybe bastoner – der har lange bølgelængder – bliver udstrålet i en kugleform rundt om hele højttaleren. Det er dermed ligegyldigt om du sidder foran, bagved, over eller under en højttaler, hvis du vil høre en dyb tone. Lyden udstråles ensartet hele vejen rundt.
Det forholder sig helt anderledes, når snakken går på lydens højeste og fineste toner, hvor bølgelængden er kortere, end diameteren på den membran, der gengiver dem. Her betyder højttalerens fysik, at lyden udsendes næsten som en laserstråle, hvor du helst skal sidde direkte inde i strålen for at høre lyden.
Alle toner mellem de dybeste (kuglerunde) og højeste (“laserstråler”) udstråles med en større eller mindre retningsvirkning. En højttalerenhed bliver gradvist mere og mere retningsbestemt, jo højere frekvens den skal gengive, og man kan generelt sige, at jo større en højttalerenhed er, desto ringere er dens lydspredning ved de høje toner.

 

6-dec-2012-1

Bedre end sin forgænger. Q113 Evolution har med sin waveguide på diskanten bedre styr på sin direktivitet.

 

Det er akustisk håndværk

Samtaler om Højttaler Q113 handler nogle gange om emner som f.eks. aktive højttalere, elektroniske delefiltre m.v. og om vi ikke skulle lægge noget elektronik i højttaleren, og løfte projektet op i teknologisk niveau.
Jeg er sjældent uenig med folk, der taler for aktive højttalere, og jeg mener bestemt ikke, at man skal gøre sig blind overfor en fremtid, hvor indbygget elektronik kan gøre alverdens højttalere en hel klasse bedre. Men jeg har også en pointe til de teknologi-sultne, for flere af de ting, vi arbejder med i Højttaler Q113 kan på ingen måde fikses med en omgang elektronik.
Højttalerens lydspredning kan ikke pludselig opstå på magisk vis, hvis den ikke findes i højttalerens DNA i forvejen. Det samme gælder kantrefleksioner og mange af de andre ting, vi har arbejdet med her. Der findes ingen teknologisk kur, der kan nulstille behovet for at gøre arbejdet ordentligt, beherske de grundlæggende discipliner, udføre de kedelige rutiner og være omhyggelig.
Først derefter bliver det interessant, at høste frugterne fra et højere teknologisk niveau. I øvrigt, forventer jeg at en passiv Q113 vil lyde noget bedre end mange af markedets aktive højttalere, når den bare sættes sammen med en god forstærker. Men lad det bare være sagt: en aktiv Q113 kunne blive en vild omgang! Nå, men håndværket kommer stadig først.

Vil du vide mere om emnet?

Jeg vil anbefale, du læser dette white paper af amerikaneren Earl Geddes. I artiklen kommer han frem til, at højttalerens akustiske udfordringer kun kan løses akustisk, ikke på nogen anden måde. Det er virkelig vand på min personlige gør-dog-håndværket-først-mølle.
Earl Geddes kommer også frem til, at hvis man forlanger konstant direktivitet af en 2-vejs højttaler, er der ingen vej udenom en waveguide (el. noget lignende) til diskanthøjttaleren, kombineret med en lav delefrekvens. Det er præcis, hvad vi er kommet frem til i historien om Højttaler Q113. Læs mere hos Earl Geddes. Det er gode vitaminer for den videbegærlige.
Del denne side
Ole Witthøft
Ole er System Audio's grundlægger. Hans 3 store passioner er musik, teknologi og design. Ole er altid dybt begravet i nye projekter, og han færdes både i modelværkstedet, på lageret, bag computeren eller på alverdens bonede gulve.
Sådan opstår højttalerens lydspredning | SA

Slut dig til tusindvis af musikelskere!

Få de bedste historier om lyd
Tilmeld Blog