Ole Witthøft

Refleksioner får lyden til at minde om et rystet billede

Det fænomen, der udspiller sig i denne lille artikelserie kan kaldes “tidlige refleksioner” og det er en af den gode lyds værste fjender.

 

3-jan-2013-1

Lyden sendes ind mod væggen og kastes tilbage i stuen. Illustr. Genelec.

 

De opstår, når en lydbølge udsendes fra højttaleren og kastes tilbage i lytterummet via en væg, gulvet eller loftet, og ankommer til dine ører meget kort tid efter den direkte lyd fra højttaleren. Refleksioner er særligt værd at interessere sig for, fordi de kan påvirke højttalerens lyd ganske meget.

 

Kan ikke fjernes med rumkorrektion

Selve mekanismen i udslukningen af lyden er ret simpel. Når to identiske signaler er ude af fase med hinanden, vil de udslukke hinanden. Dybden og bredden af de dyk, der forårsages af refleksionerne afhænger af hvor kraftig refleksionen er, men udslukningen vil ofte være ret hørbar. En rumkorrektionsenhed kan ikke udbedre dykket i højttalerens respons, for dykkets oprindelse er interferens. Forøger man lydstyrken ved dykkets frekvens, forøger man også lydstyrken af den refleksion, der forårsager udslukningen og dermed forbliver resultatet det samme: lyden udslukkes.

 

back-wall-cancellation

Undlad at anbringe højttalerne 1 til 2,2 meter fra bagvæggen, for det udslukker bassen. Illustr. Genelec.

 

3-jan-2013-3

Nederste grønne kurve viser frekvensresponsen på en studiehøjttaler i frit felt, altså uden virkningen fra et rum. Øverste røde kurve viser selvsamme højttaler placeret 86 cm fra bagvæggen (kæmpe dyk ved 100 Hz) med en mixerpult foran, der forårsager refleksioner i mellemtone og diskant. Det er stærke sager! Illustr.: Genelec.

 

Det er håndværket, der taler … igen

Jeg har ved flere lejligheder gjort mig til talsmand for, at ny og smart teknologi er dejligt, men det bliver først rigtig dejligt, når teknologierne bygger videre på beherskelsen af fundamentale discipliner og håndværk. Det gælder også i omgangen med refleksioner, selv om det hurtigt kommer til at ligne en kamp mod vindmøller. Altså, en kamp der kan ikke kan vindes.

 

3-jan-2013-4

Højttalere i bogreolen anbringes i ørehøjde, rykkes ud til kanten, omkranses tæt med bøger, placeres med højttalerenhederne over hinanden og husk at fjerne stoframmen! Sådan kan du modvirke refleksioner … gratis.

 

Noget kan man jo faktisk gøre

Når du har set, hvor meget en sølle væg bag en højttaler formår at modarbejde den gode lyd, er du næsten nødt til at tage kampen op. Har du højttalere i bogreolen, så sørg for at de er rigeligt omgivet af bøger, gerne i flere meters forlængelse at højttalerens forplade. Træk ikke højttaleren ud af bogreolen og skub ikke højttaleren ind! Lad bøgerne udgøre den “væg” højttalerne er integreret i. Har du computerhøjttalere stående på skrivebordet? Løft dem 15-20 cm op, sådan som f.eks. Genelec anbefaler her. Den refleksion, der opstår når højttaleren spiller ned i bordpladen, går kraftigt ud over den i forvejen mangelfulde taleforståelighed, der ofte er i den slags højttalere. Vær klar over, at hvis dine højttalere befinder sig mellem 1-2 meter fra bagvæggen, vil du højst sandsynligt savne bas. I de tilfælde, befinder højttalerne sig nemlig så langt fra bagvæggen, at den første refleksion vil opstå i det egentlige basområde. Flyt enten højttalerne tættere på væggen og lyt dig frem til den bedste placering, eller flyt højttalerne endnu længere væk end 1-2 meter fra bagvæggen. Bemærk, at der gælder andre forholdsregler ved f.eks. dipolhøjttalere. Det korte af det lange: brug lidt tid på at placere dine højttalere korrekt. Det giver den bedste lyd og en større fornøjelse af musikken.

 

3-jan-2013-5

Refleksioner har alle dage været en udfordring for den gode lyd. Spørgsmålet er, om refleksionernes placering forhindrer en væghøjttaler i at opnå verdensklasse lyd?

 

Hvor lander Q113 Revolution efter denne omgang?

Væghøjttaleren Q113 Revolution strandede for et stykke tid siden, på grund af en irriterende historie, hvor vi var kommet til at bygge nogle andre højttalere, end dem vi havde lavet akustiske simuleringer på. For at undgå at miste tid, rykkede jeg derfor straks i Plan B op af lommen. Det er den gulvhøjttaler, der er i familie med Revolution-væghøjttaleren, men som i sin tid måtte vige pladsen, da en læserafstemning kårede væghøjttaleren, som den formfaktor der skulle satses på i det videre arbejde. Lige siden væghøjttaleren vandt, har det ikke været nogen hemmelighed, at gulvhøjttaleren har ligget i lommen som en joker. Gulvhøjttaleren blev vakt til live, da væghøjttaleren så ud til at komme i vanskelligheder, men det er gået ret hurtigt med at få væghøjttaleren tilbage på banen igen, så nu er der pludselig både en væghængt og en gulvstående Revolution på vej gennem pipelinen. Dette blogindlæg viser med sine målinger, at en højttaler har nogle kvalitetsmæssige udfordringer, når den anbringes i nærheden af en væg. Det gælder ikke bare for Q113, men for alle højttalere. På nuværende tidspunkt kan ingen vide, om disse målinger er kritiske for væghøjttalerens mulighed for at blive en højttaler i verdensklasse. Det vil tiden vise, men det vil nok betyde, at Q113 Revolution som gulvhøjttaler får en ny chance.
Del denne side
Ole Witthøft
Ole er System Audio's grundlægger. Hans 3 store passioner er musik, teknologi og design. Ole er altid dybt begravet i nye projekter, og han færdes både i modelværkstedet, på lageret, bag computeren eller på alverdens bonede gulve.
Refleksioner får lyden til at minde om et rystet billede | SA

Slut dig til tusindvis af musikelskere!

Få de bedste historier om lyd
Tilmeld Blog