Ole Witthøft

Prestigefyldt diskant dumper i lyttetest

Jeg har en god nyhed og en dårlig nyhed. Den dårlige er, at den utroligt spændende diskanthøjttaler til Højttaler Q113 Revolution ikke leverer varen. Den lyder simpelthen ikke godt nok.

 

22-feb-2013-8

Dumpet. Den specielle diskanthøjttaler imponerer ikke lytteholdet.

 

Ærgrelsen er næsten ubeskrivelig, når måneders arbejde kører midlertidigt i grøften. Det lå ellers i kortene for den nyskabende diskanthøjttaler, at den med sin akustiske linse skulle have en særligt god oplevelse i vente til os. Du husker måske hvordan diskanthøjttaleren blev til, under interessante omstændigheder i en kælder i Jylland, hvor den patenterede linse blev designet helt specielt til Q113 Revolution. Hvis ikke, kan du få genopfrisket historien her På papiret burde diskanten være velegnet til at arbejde præcis på den måde, som kræves i Højttaler Q113, og den har gennem hele processen opført sig fint, og har leveret akustiske måleresultater, der bestemt ikke har givet anledning til bekymringer. Lige meget hjælper det. Lytteholdet og jeg har virkelig lavet mange eksperimenter, men det er ikke lykkedes at knække den kode, der slipper musikken fri med den diskanthøjttaler. Det er virkelig trist. Nogle højttalere er hysterisk følsomme at arbejde med, mens andre skal have med grovfilen, før de vågner op. I det her tilfælde opstod den ønskede klang bare ikke.

 

11-april-2013-2

Ny diskant. Det er både væg– og gulvhøjttaleren, der nu får en anden diskanthøjttaler.

 

Lyden er massiv

Det skal retfærdigvis siges, at lyden ikke er uden evner. Der er tale om en gengivelse af en høj klasse, men et af målene for Højttaler Q113 er at overgå forgængeren SA2K og her falder den nye diskanthøjttaler desværre i gennem. I direkte sammenligning med SA2K og lidt dyrere højttalere, er klangen massiv og uden lethed.

 

Svært at finde årsagen

Diskanthøjttaleren er opbygget af komponenter, der hver især har fundet vej til mange rigtig fine højttalere. De akustiske målinger har gennem hele forløbet set gode ud, og derfor kunne ingen have forudset, at lyden ville dumpe den nye diskanthøjttaler. Man kunne nok få et interessant studie ud af hvorfor lyden ikke er i orden, men på nuværende tidspunkt må vi nøjes med at konstatere, at vi ikke kommer videre med den diskanthøjttaler.

 

Redningsaktion bringer højttaler tilbage på sporet

Dagens gode nyhed er, at alle involverede i Q113 projektet har ydet en ekstraordinær indsats (igen), for at finde en vej op af grøften. Det hører nemlig med fortællingen, at mens Revolution-højttalerne har døjet med diskantenhederne, så har de mindre vovede Evolution-højttalere ingen problemer på diskantområdet. Ingeniørerne ryddede derfor kalenderen og lavede helt nye målinger på Revolution-højttalerne, monteret med Evolution-diskanterne. Efterfølgende er der simuleret nye delefiltre, som derpå er blevet bygget og lyttetestet. Højttalernes lyd er ikke færdig endnu, for der skal holdes Åbent Hus, hvor friske og nysgerrige ører inviteres til at vurdere lyden, men højttalerne er ved at være klar til at blive vurderet af andre. Det er en vigtig del af projektet. Men der er dukket en ny mulighed op, for en virkelig interessant sammenligning af lyd.

 

11-april-2013-3

Redningen. Musikken slippes fri, når Revolution-højttalerne bruger diskanthøjttaleren fra Evolution. Altså efter en behørig omgang med nye målinger, nye simuleringer, nye delefiltre og efterfølgende trimning af lyden ved hjælp af lyttetests ….

 

Målinger afslører ikke alt

Situationen er usædvanlig. For selv om det ikke er ukendt, at måleresultater og lytteindtryk ikke altid formår at pege i samme retning, er det alligevel ikke hver dag, man får mulighed for at opleve to diskanthøjttalere, der måler relativt ens, men afgjort lyder forskelligt. Det er sundt at blive mindet om, at vi ikke altid kan regne med at teknologi kan gøre verden bedre for os. Det er først, når teknologien virker på mennesker, at man kan sige den virker.
Del denne side
Ole Witthøft
Ole er System Audio's grundlægger. Hans 3 store passioner er musik, teknologi og design. Ole er altid dybt begravet i nye projekter, og han færdes både i modelværkstedet, på lageret, bag computeren eller på alverdens bonede gulve.
Prestigefyldt diskant dumper i lyttetest | SA

Slut dig til tusindvis af musikelskere!

Få de bedste historier om lyd
Tilmeld Blog