Ole Witthøft

Lyt til fremmede, hvis du vil skabe noget nyt

Foran mig ligger et blankt stykke papir. Når måneden er omme, skal det indeholde idéerne til en kommende trådløs højttaler, men de første input skal leveres af folk, jeg ikke kender. Det er nemlig urealistisk at tro, at udvikling kan opstå uden inspiration udefra. Hør her hvorfor.

 

Videnskaben og alverdens socialpsykologiske forsøg har dokumenteret det. Det er vanskeligt, at skabe noget nyt i en gruppe, hvor folk kender hinanden godt.

 

Gentagne undersøgelser viser det samme igen og igen. Et ellers glimrende team skaber ikke nødvendigvis inspirerende løsninger.

 

Det gælder også i en udviklingsafdeling. Inden vi går videre, vil jeg hurtigt præsentere mig selv. Jeg er grundlægger af den lille højttalerfabrik System Audio A/S i Roskilde. Jeg er tosset med design, teknologi og lyd. Vores højttalere sælges i 41 lande og henvender sig til folk, der er glade for musik.

 

Jeg har drevet virksomheden i mere end 30 år og har ansvar for produktudviklingen.

 

Derfor skaber et etableret team sjældent noget nyt

 

Hvis jeg for alvor skal tilføre noget nyt til mit nye projekt, er det ikke givet, at idéerne helt automatisk vil komme fra mit eget team. Forsøg viser nemlig, at omkring 75% af os er fagligt enige med vores kolleger, og at vi ubevidst har en trang til at søge konsensus, når vi er i en gruppe.

 

Men enighed flytter jo ingenting.

 

Andre forsøg peger på, at de personer der får mest taletid eller har størst anciennitet også har størst held med at overbevise resten af holdet. Det betyder, at det ofte vil være de samme personer der har mest indflydelse. Et hold, der virkelig skal præstere noget, skal hellere have opmærksomheden rettet mod opgaven, og turde at søge ud af den trygge enighed.

 

Her kan input udefra være med til at opretholde en faglig skarphed på holdet, og samtidigt sikre en samhørighed med verden udenfor.

 

Kill your darlings

 

Udtrykket stammer egentlig fra journalistikken, og det indebærer, at du giver afkald på de ord, du tænder mest på, i en tro på at budskabet brænder i gennem alligevel, selv om ordet slettes. Dine darlings har det nemlig med at fylde uforholdsmæssigt meget.

 

Vi kender det alle sammen.

 

Du træder ind i en stue og mærker straks, hvis der sidder en eksplosionsparat person med hovedet fuld af darlings. Børneopdragelse. Kønsroller. Religion. Politik. You name it. Sådan en aften (i muntert lag) får let et nervøst skær over sig, og aftenen risikerer at dreje sig alene om netop denne persons udgave af virkeligheden.

 

I virksomheden er luften på samme måde tyk af darlings, som vi i fællesskab har udpeget som vitale for virksomhedens verdensbillede. Men kan vores darlings tåle en stress-test? Eller er de bare er en bunke indbildte værdier, der står i vejen for at vise os verden, som den er?

 

I min branche er teknikken den store darling

 

Forbrugerelektronik er skabt af ingeniører, der står med fødderne plantet i teknikkens verden. Derfor er tekniske specifikationer branchens store darling. Ingen i branchen har dog bemærket det faktum, at forbrugerne ikke fatter hvordan de skal opdage forskellen på produkterne ud fra tekniske specifikationer.

 

Ingen tager notits af, at forbrugerne står med tågede øjne og kigger på de endeløse rækker af tal, uden at fatte, hvad de bliver præsenteret for. Ikke uventet, føler forbrugeren sig distanceret.

 

Det er lettere, at købe det rigtige køleskab, end det er at finde det bedste fjernsyn eller højttalere. Køleskabe er mærket, så du kan bedømme produkterne i forhold til hinanden, men der findes ingen mærkning af godt og skidt indenfor lyd og billede. Branchen står med ryggen til verden, uden at give forbrugerne mulighed for at træffe et kvalificeret valg.

 

En hurtig sammenfatning

 

Essensen af indholdet ovenfor, lyder sådan: Papiret er blankt. Jeg skal udvikle en ny trådløs højttaler, og prioritere dens egenskaber. Det første input skal ikke komme fra mine kolleger. Det skal komme fra folk udenfor min virksomhed. De folk, der skal bidrage, skal komme fra en anden branche. De må ikke have de samme darlings som os.

 

Få de fremmede ind i billedet

 

Hermed er scenen sat til et projekt, som udspiller sig lige nu, mens du læser dette. 12 mennesker (som jeg ikke kender) har nu i en måned levet med et par trådløse højttalere, uden at vide, at de vil blive spurgt om deres oplevelser. De har brugt højttalerne på daglig basis, og har lært teknologierne at kende.

 

Det vigtige er, at de har levet med højttalerne, sådan som mennesker gør, uden at være indviet i, at netop deres adfærd kan udgøre nøglen til hvordan det kommende produkt skal fungere. De 12 mennesker, der (uden at vide det) deltager i projektet er ikke hvem som helst. Det er nogle af landets førende eksperter indenfor lige netop de indsigter, som jeg er ude på at få noget at vide om.

 

Det er de skarpe folk fra BRO Kommunikation og The Nudging Company. Deres speciale er, at se ud over den snik-snak, der findes i enhver virksomhed og de hjælper deres kunder med at finde ind til den kerne, hvor der kun står de ting, der faktisk virker.

 

De har en dyb viden om menneskelig adfærd, og vores (ofte) irrationelle årsager til at handle, som vi gør. De kender de psykologiske mekanismer, der får mennesker til at opleve de værdier, som jeg ønsker at udtrykke med det nye produkt.

 

Deres input skal være det første på mit (stadig) blanke papir. Jeg har valgt, at kalde det her ”Brugerdreven innovation version 2.0”, fordi det ikke begrænser sig til at involvere de brugere, der mener det samme som os.

 

Det er produktudvikling udefra og ind.

 

Det starter ikke med produktet, men med kunden.
Del denne side
Ole Witthøft
Ole er System Audio's grundlægger. Hans 3 store passioner er musik, teknologi og design. Ole er altid dybt begravet i nye projekter, og han færdes både i modelværkstedet, på lageret, bag computeren eller på alverdens bonede gulve.
Lyt til fremmede, hvis du vil skabe noget nyt | SA

Slut dig til tusindvis af musikelskere!

Få de bedste historier om lyd
Tilmeld Blog Engelsk

Slut dig til tusindvis af musikelskere!

Få de bedste historier om lyd
Tilmeld Blog Dansk NY