Inde på facebook sidder grupper af vinylfans og taler om krigen mellem digital og analog lyd. De er lysende eksempler på hvordan hype og misinformation kan blive til sandheder, ingen tør sige imod.
Jeg elsker vinyler og har selv to pladespillere. Jeg afholder plademesser, som betyder meget for mig.
Men hør lige: Der eksisterer ingen krig mellem analog og digital lyd.
Digital teknologi har vundet for længe siden og forandret vores verden.
E-mail vandt over brevet. Netbanken vandt over bankfilialen. GPS vandt over KRAKS. Mobiltelefonen vandt over telefonen. Netavisen vandt over papirudgaven osv. osv.
Vinylentusiaster indvender naturligvis, musikoplevelser er ikke det samme som netbanken.
Jeg vil bare gerne vide, om du f.eks. streamer Netflix på fjernsynet derhjemme.
Læner du dig nogensinde tilbage og nyder det her digitale medie?
For så vil jeg nemlig gerne vide, hvad du mener om selve oplevelsen?
Lad mig gætte. Du synes, streaming er et fantastisk teknologisk fremskridt. Billedet er langt klarere end de gamle videobånd og TV, der blev hentet ned med en antenne.
Kan vi så ikke blive enige om at en virkelig god grund til at foretrække vinyl er, at der er udkommet svimlende 500 millioner sange på LP, mens der kun ligger 180 millioner på Spotify?
Spændende musik til smalle målgrupper udkommer sjældent på en streamingtjeneste. Det er forøvrigt heller ikke hyggeligt, at mødes hen over en app på telefonen, når man kan gøre det over en kasse med vinyler.
For vinyl handler ikke om lyden. For hvis den gjorde, ville folk jo sammenligne de lydmæssige forskelle fra pladespillere, pick upper og tonearme, før de beslutter sig for at handle.
Men det gør de jo ikke, vel? Folk køber pladespillere som standardløsninger. Færdige pakker, hvor det hele er justeret fra fabrikken, for at kalde sig vinylfreaks.
Men det er altså ikke særligt freaket, at købe en færdigbygget pladespiller.
Det stritter mod hele mediets natur, at forholde sig ukritisk til det man køber. Det fede er jo netop, at der er forskel på hvordan du sammensætter din pladespiller. Stor endda.
Man får lyst til at tigge informationssamfundet, om det ikke nok vil træde i karakter overfor de her typer, der har fundet lykken i den snakkende klasse på facebook.
For sjov skyld, oprettede jeg en meningsmåling i en af de her vinylgrupper.
Jeg spurgte: Hvor mange har med egne ører hørt forskellen mellem streaming og vinyl?
Jeg gentager: sørgelige 25 % orienterede sig, før de besluttede sig for hvilken vej, de ville gå. Sagt på en anden måde: Folk er mere end villige til at gå planken ud for hvilken som helst trend, så længe de kan dele billeder af det på Instagram og tale om krigen mellem alt muligt.
Ingen rækker hånden op og spørger: Hvad pokker laver vi i vores boble ?
Lydekspert og anmelder fra testmagasinet Lyd & Billede, John Alex Hvidlykke, siger: “Selv med en god pladespiller kan man slet ikke sammenligne vinyl og digital, da det så godt som aldrig er den samme master, de er lavet ud fra. Da man ikke kan skære en LP med det frekvensomfang og den dynamik, som er muligt på digitale medier, laves der en ny master forud for vinlyskæring. Så at sammenligne “identiske” optagelser er at sammenligne æbler med pærer”.
Fakta er, at en rigtig god vinylplade har et dynamikområde på højst 70 dB, mens moderne streaming med 24/96 opløsning har et dynamikområde på op til hele 144 dB.
Forsøg på at øge dynamikken på vinylplader betyder, at dårlige pladespillere ikke er i stand til at spille pladerne, hvilket enkelte entusiaster så har opdaget.
En vinylplade lyder forskelligt i yderrillerne i forhold til inderrillerne. Den lyder simpelthen dårligere, jo tættere du kommer på midten. Det skyldes teknologien. Derfor placerer man ofte de stille numre til sidst, for at gøre den dårligere lydkvalitet mindre hørbar.
Sangenes rækkefølge er således ikke et udtryk for artistens værk, men et spørgsmål om teknologiens begrænsning.
Kan vi ikke stoppe med, at kalde vinyl for det bedste musikmedie?
Gå ud i butikkerne og hør produkterne selv. Step ud af mobilen og ind i den analoge verden. Slæb dig selv ind i en fysisk butik og oplev selv forskellene med dine egne ører og forlang at få hjælp. Tro ikke naivt på anbefalinger fra snakkehovederne på facebook. De aner ikke, hvad de taler om.
Der er kæmpe forskelle på produkterne og du bliver tørret for tusindlapper, hvis du ikke insisterer på at få lov at sammenligne dem.
Folk er snotforvirrede over fordelene og ulemperne ved forskellige typer af forbrugerelektronik og er lette ofre for falske historier.
Vi tillægger produkterne motiver og idealer, de aldrig har haft. Vinylpladen er ikke et mere nobelt eller musikalsk format, fordi den stammer fra tiden før internettet og hullet i ozonlaget.
Vinyl er derimod kilde til utroligt meget musik. Meget mere musik end streaming. Det er hyggeligt at sætte en plade på, og der findes fantastiske communities omkring vinylen, der ikke findes indenfor streaming.
Men digital lyder altså langt, langt bedre, når vi taler om tjenester som Tidal og Deezer.
En af udfordringerne er, at der ikke findes en mærkningsordning for lyd. Der er intet at rette sig efter som forbruger, og dermed er der frit lejde for alle former for anekdoter, som f.eks. vinylpladens påståede fantastiske lyd.
Vi skal være kritiske overfor hvem, vi lytter til og ikke sluge alt, der står på nettet.
Lad os starte en bølge.