Ole Witthøft

Højttaler til stuen – placering af højttalere

Du har netop købt dine drømmehøjttalere til stuen, og du har på forhånd udset dig den perfekte placering i rummet. Du installerer og placerer højttalerne, og med forventningens glæde sætter du dit yndlingsnummer på anlægget. Men uanset hvor meget du justerer indstillingerne på forstærkeren, er lyden mudret og unuanceret – og du skyder selvfølgelig straks skylden på højttalerne.

Men ofte er det slet ikke højttalerne men placeringen, der forhindrer en optimal lytteoplevelse. Læs med her, og bliv klogere på korrekt placering af højttalere.

 

Sørg for afstand mellem højttalere og væg

Uanset hvor gode et sæt højttalere er, vil indretningen af det rum, de står i, altid have en indflydelse på lydkvaliteten. For eksempel vil det ofte give en mudret og buldrende bas, hvis du placerer dine højttalere for tæt på en væg. Derfor vil det første skridt være at finde den rigtige afstand mellem væg og højttaler, hvis du oplever, at lyden er mudret.

Vi anbefaler 5-30 centimeters afstand mellem bagvæg og højttaler. Det er dog det enkelte rum, der afgør den optimale placering, så det kan betale sig at prøve sig frem.

 

Pas på med for meget afstand

Hvor en for kort afstand mellem væg og højttalere vil resultere i mudrede bas, vil en for lang afstand gøre lyden tynd.

Derfor vil det som regel kræve lidt justering at finde den optimale placering af højttalerne i stuen, fordi du skal finde krydsningspunktet, hvor bassen ikke mudrer og hvor lyden ikke er for tynd.

 

Er du i tvivl om placering af højttalere?

Har du spørgsmål om højttalere til stuen eller placering af dine højttalere, er du altid velkommen til at kontakte System Audio.

 

Del denne side
Ole Witthøft
Ole er System Audio's grundlægger. Hans 3 store passioner er musik, teknologi og design. Ole er altid dybt begravet i nye projekter, og han færdes både i modelværkstedet, på lageret, bag computeren eller på alverdens bonede gulve.
Højttaler til stuen – placering af højttalere | SA

Slut dig til tusindvis af musikelskere!

Få de bedste historier om lyd
Tilmeld Blog