Ole Witthøft

Fordelene ved at bruge flere subwoofere

Det handler ikke om mere bas. Det handler om bedre bas.

Et godt lydsystem kræver en optimeret basrespons. Det er lige meget, hvor avancerede eller dyre højttalerne er: Bas, der lyder boomy eller oppustet, kan ødelægge lytteoplevelsen ved at overdøve højere frekvenser eller mudre den lave ende.

Men en stram, veldefineret, jævnt fordelt bas kan forbedre lytteoplevelsen – det være sig til en hjemmebiograf eller et stereoanlæg.


For lydsystemer, der er beregnet til at dække et relativt stort område, kan flere subwoofere hjælpe med at bevare klarheden, mens de leverer alt det punch, du kan bede om.


Subwooferplacering og lyttepositioner


Baskvaliteten bestemmes i høj grad af to faktorer: Subwooferplacering og lytterposition. I et typisk hjemmelyttemiljø kan bassen lyde overdrevet nogle steder og tynd andre. Det afhænger af, hvor subwooferen er placeret, og hvor du er i forhold til den.


Rumresonans refererer til områder i et rum, hvor nogle af subwooferens lydbølger opbygges, hvilket gør bassen højere, end den burde være. Rumresonanser kan også skabe områder, hvor lydbølger ophæver hinanden, hvilket gør bassen svag.

Du kan undgå eller minimere disse resonanstoppe og dyk ved at eksperimentere med subwooferens placering.


Mere kan faktisk være bedre


Der er en anden faktor, der kan påvirke dit systems low-end-respons, og det er antallet af subwoofere, du bruger.

Mens man normalt kan håndtere nok bas til et rum af gennemsnitlig størrelse, kan yderligere subwoofere reducere rumresonans og forbedre den overordnede baskvalitet i hele rummet.

Det man skal forstå er, at det ikke handler om at tilføje mere bas; det handler om at fordele det jævnt i hele rummet.


To (eller endda fire) korrekt placerede subwoofere kan effektivt annullere nogle, hvis ikke alle rumresonanser. Det vil forbedre den generelle basydelse, og det vil udvide feltet af ideelle lytterum i rummet.

Tænk på flere subwoofere som en varmelegeme, der kan påvirke alle områder af rummet, hvorimod en enkelt subwoofer er som en gulvventilator med begrænset rækkevidde.


Et typisk set-up bruger to subwoofere placeret i modsatte hjørner af rummet. Dette er en fornuftig måde at dække et rum med et jævnt, men energisk low-end-respons.

Stereo Hub kan endda håndtere trådløse subwoofersystemer, der inkluderer fire subwoofere (to Solo og to Duo). Mens fire subwoofere kan virke som overkill, er det håndterbart at have et par og vil give bedre bas end en enkelt subwoofer alene.


Forbedringen i basrespons med flere subwoofere er så tydelig, at mange går ind for at købe flere mindre subwoofere i stedet for en stor. Ydeevnen på fire slår generelt to, og to er altid bedre end én.


Hvor skal to subwoofere placeres

Hvis du bruger to subwoofere, skal du eksperimentere med placeringen som følger:

  • I modsatte hjørner af rummet
  • Midt på for- og bagvæggen
  • Midt på hver sidevæg
    Husk: Den flotteste placering af subwooferen er ikke altid den bedste placering.
  • Læs om SA Silverback Sub Solo
Del denne side
Ole Witthøft
Ole er System Audio's grundlægger. Hans 3 store passioner er musik, teknologi og design. Ole er altid dybt begravet i nye projekter, og han færdes både i modelværkstedet, på lageret, bag computeren eller på alverdens bonede gulve.
Fordelene ved at bruge flere subwoofere | SA

Slut dig til tusindvis af musikelskere!

Få de bedste historier om lyd
Tilmeld Blog