Ole Witthøft

Brugerdreven innovation (version 2.0) lytter også til dem, der ikke er fans

I dag får 12 mennesker (som jeg ikke kender) et par højttalere i gave, uden at vide hvorfor. Det lyder som en idé, der er opstået i naboens drivhus med hjemmedyrket hamp, men er faktisk et 100 % clean indslag. Hør bare her.
Du får den lige en gang til. I dag går 12 mennesker (som jeg ikke kender) på sommerferie. Deres firma (som jeg aldrig har besøgt) holder lukket de kommende 14 dage og i dag mødes medarbejderne, for at ønske hinanden god ferie. Du ved, noget med en is på firmaets regning og en snak om kollegernes ferieplaner og sådan. Ikke noget vildt. Det usædvanlige indtræffer, når en af cheferne afbryder feriesnakken med en besked, der nok kommer til at lyde: ”Øh, folkens. I skal lige have en gave, før I stikker på ferie. Det er nogle trådløse højttalere, som kan spille musik fra telefonen, uden ledning. Der er én pakke til hver. God ferie!”. Slut bum.

Værdifuldt input til produktudvikling

Det her er nemlig mere end en gave. Det er et forsøg på, at fatte noget med mennesker og bruge menneskelig adfærd til produktudvikling. Det ved modtagerne bare ikke endnu. De går (forhåbentlig glade) hjem med deres nye højttalere og nyder ferien, uden at vide, at deres gøren og laden måske kan bidrage med værdifuld viden i fremtidig produktudvikling.

Er det nok at lytte til kunderne?

Hvis vi tager et hurtigt kig ud over innovation de seneste 10 år, bærer udviklingen præg af, at virksomheder i højere grad lytter til kunderne. I gamle dage stod kunderne i kø, for at være de første til at prøve den nye dims og virksomhederne kunne sole sig i opmærksomhed. I dag er billedet omvendt. En virksomhed kan skabe en revolution, uden nogen rigtig tager notits af det. Kunderne har så meget andet, at tage sig til. Det har gjort opmærksomhed til en handelsvare og mange virksomheder har lukket dørene op, for at gøre sig fortjent til at få kundernes dyrebare engagement. I den forbindelse vil jeg, i al beskedenhed, nævne mit eget prisbelønnede crowdsourcing-projekt Højttaler Q113 på Ingeniøren, som et vildt eksempel på hvor langt man kan nå, når man fjerner Adgang Forbudt-skiltet fra udviklingsafdelingen og inviterer folk til at være med. Min verden bliver aldrig den samme igen efter den oplevelse. Så stort er det. Der ligger fantastiske ressourcer ude hos engagerede kunder og hvis din virksomhed ikke for længst er steget ned fra talerstolen og ud i verden, må du hellere komme i sving. Nu. Engagerede og tilfredse kunder er langt bedre til at skabe nye kunder, end alle de annoncekampagner du nogensinde får råd til. Sådan er det bare. Vi lytter hellere til vores venner, når vi skal købe nyt og tilliden til reklamer er i et lodret fald, der kun går ned mod en sort afgrund. Jeg har fingrene så dybt i brugerdreven innovation, at jeg er begyndt at se en skyggeside ved den ellers så fremragende metode. Det går ud på, at når du inviterer loyale brugere indenfor i din butik, får du ganske vist input, du ikke ellers ikke havde fået, men du får det kun fra dem, der kan lide dig. Dem, der forstår dit projekt. Dem, der allerede synes, du repræsenterer en sandere sandhed. Fælden er, at du begynder at tro på deres bifald. Dermed lukker du nemlig øjnene for, at de fleste mennesker går forbi din butik, uden så meget som at ænse den. Du er ikke interessant for dem og noget forhindrer dem i at gå ind. Måske fatter de dig ikke ….. og måske er det en skam, både for dem og dig. Her er det letteste, at kigge væk og feste videre med de loyale kunder, der forstår dig og bygge videre på de gode relationer. Mit sommerprojekt skal finde ud af, om det kan lade sig gøre, at skabe input til produktudvikling fra dem, der slet ikke kender mit produkt.

Det er brugerdreven innovation version 2.0

De 12 mennesker, der går hjem med et par trådløse højttalere i dag, vil forholde sig til højttalerne på en eller anden måde. Nogle vil kaste sig over dem og nyde hvert et sekund, andre vil trække på skulderen og glemme alt om dem. Begge scenarier er lærerige, men det reelle engagement vil formentlig befinde sig et sted mellem brændvarmt og iskoldt. Det lærerige består i, at disse mennesker har fået højttalerne, uden at have interesse for dem. Men lur mig, om de ikke forholder sig til dem alligevel. Om en måneds tid vil chefen kalde de 12 mennesker sammen igen og afsløre planen. Til den tid er ferien overstået og han vil bede folk om deres ærlige mening om højttalerne. Deres helt ærlige mening om godt og skidt. Hvad var nemt? Hvad var svært? Har en sommer i selskab med et par gode trådløse højttalere flyttet deres musikoplevelser? Var brugsanvisningen til at forstå? Gjorde teknologierne livet lettere? Fungerede designet? Var betjeningen intuitiv? Har de fået større glæde af musikken? Sagt på en anden måde: Oplever et fremmed menneske de gode ting? Der er jo ikke noget nyt i, at produktets venner forstår og værdsætter hver en detalje, som den er. De er jo vennerne. Men hvad siger de uindviede, der oplever varen, uden at kende den på forhånd?Jeg vender tilbage, når jeg ved det. De uindviede går måske rundt med nøglen til en fremtidig succes, som de indviede ikke kan se.
Del denne side
Ole Witthøft
Ole er System Audio's grundlægger. Hans 3 store passioner er musik, teknologi og design. Ole er altid dybt begravet i nye projekter, og han færdes både i modelværkstedet, på lageret, bag computeren eller på alverdens bonede gulve.
Brugerdreven innovation (version 2.0) lytter også til dem, der ikke er fans | SA

Slut dig til tusindvis af musikelskere!

Få de bedste historier om lyd
Tilmeld Blog