Inden du laver din egen simulering af basgengivelsen i en virtuel Q113, skal du lige hilse på Neville Thiele og Richard Small. De er to af højttalerindustriens største pionerer og uden dem ville højttalerbygning være det rene cirkus.
Uden de såkaldte Thiele/Small parametre, ville en del af udviklingen af en højttaler foregå umådelig langsomt, være baseret på rene gætterier og ethvert fremskridt ville være mere held end forstand. Det hører med til fortællingen, at Thiele udgav en videnskabelig artikel om højttalerberegning allerede i 1961. Ingen gad interessere sig for den. Det var først i 1972, hvor den blev genoptrykt gennem AES (Audio Engineering Society), at der begyndte at ske noget. Få måneder efter publiceringen af artiklen, begyndte højttalerproducenter at reklamere for deres Butterworth, Chebyshev og andre basrefleksprincipper, der alle står på skuldrene af Thiele/Small’s grundarbejde. Datidens forbrugere kunne ikke have nogen anelse om hvad der var sket! Folk læser jo ikke AES papers, men det gjorde højttalerproducenterne heldigvis. Hvad havde Thiele og Small skabt?
Eksempel på et ækvivalent diagram af en bashøjttaler, i dette tilfælde en Scan Speak 15WU.
De lavede en matematisk ækvivalent til højttaleren
Thiele og Small’s bidrag til højttalerkunsten består i en slags oversættelse, hvor højttalerens elektriske og mekaniske egenskaber skrives om til matematik. En overføringsfunktion med andre ord. Med tre grundlæggende Thiele/Small parametre kan du beregne hvordan en given bashøjttaler opfører sig i et givent kabinet. Metoden er tilmed forudsigelig, fordi producenter af højttalerenheder nu oplyser Thiele/Small parametrene under de tekniske specifikationer på deres højttalerenheder. I dag er det vanskelligt at forestille sig en højttalerverden uden Thiele/Small, for selv om lyd skal opleves med ørerne, er det er vigtigt at have eksakt viden og nogle troværdige værktøjer, der kan reducere omfanget af sort magi. En god nyhed er, at fire danskere har udbygget Thiele/Small modellen, med nogle nye avancerede parametre.
Danskere har udbygget Thiele / Small
En AES artikel fra juni, 2010 er interessant for os med højttalerbriller på, for her publicerer fire danskere en artikel, der belyser behovet for en bedre Thiele/Small model. Den ene er Claus Futtrup, der er udviklingschef hos Scan Speak A/S. Han fortæller: “Thiele/Small modellen ignorerer nogle ikke uvæsentlige effekter omkring højttalerenheden, nemlig frekvensafhængig dæmpning og spoleinduktion. Samtidig har den kompenseret, ved at overforenkle situationen omkring kabinetberegningen. Det hele er “kogt sammen” til en T/S model, hvor man skal gøre nogle bestemte ting i kabinetsimuleringen (QL = 7), for at kompensere for forenklingerne. Advanced parameters adskiller enheden og kabinettet, så effekterne optræder hver for sig. Dette er mere korrekt, det giver bedre simuleringer og modellen gør at man “ekstrapolerer” bedre fra fri luft til in-box og man kan bedre udforske mere varierende mængder dæmpningsmateriale”, slutter Claus Futtrup. For et projekt som Højttaler Q113 er det indlysende at tage de bedste metoder i brug, særligt når læserne også kan være med.
Beregn selv. Download Scan Speaks gratis simuleringsprogram til avancerede data og lav din egen beregning på Q113.
Beregn selv Q113 med den nye avancerede model
Med en håndfuld ekstra data i hånden kan man ikke længere bruge gængse beregningsprogrammer og derfor har Scan Speak lavet deres eget, der kan downloades gratis. Find det her. Herover kan du se hvilke data der er anvendt til simuleringen af bashøjttaleren 15WU i et 8,3 liters basreflekskabinet. Det er det første bud på en kabinetafstemning til Q113 i Revolutionsudgaven. Prøv at indtaste de samme data og se hvilken frekvensrespons, impedans, membranudsving, lufthastighed i basrefleksporten og group delay programmet beregner for dig. Bagefter kan du eksperimentere med at gøre kabinettet større eller mindre, ændre til lukket kabinet, ændre portens diameter og mange andre ting. Jeg håber, du vil lege med. Det er ret interessant.
Her er Scan Speaks 15WU. Bashøjttaleren, der er udset til at sidde i den ene udgave af Højttaler Q113.
Fortæl, hvis du gør en opdagelse
Hvis du gør en opdagelse, der kunne være til glæde for Q113 eller alle andre højttalerprojekter, så skriv det i kommentarfeltet på bloggen. Det kunne være noget om mængden af dæmpningsmateriale, portens diameter, afstemningsfrekvensen, delefilterkomponenternes DC-modstand, kabinettets bredde eller en helt sjette ting. Det er umuligt for mig, at beregne alle de hundredvis af mulige justeringer, man kan lave. Og så er der en grund mere. En opdagelse, vil måske også være til glæde for andre der bygger højttalere. Ingen kan vide hvad en ny opdagelse er, så skriv hellere om en iagttagelse for meget, end en for lidt.
Nu er der bygget en meget spartansk Q113
Der er faktisk lige blevet bygget et par meget simple prøvekabinetter af Højttaler Q113. De kommer ikke til at vinde nogen designpriser, for de er bygget til ét eneste formål. Vi skal se, om vi kan generere vores egne specifikationer på Scan Speaks 15WU bashøjttaler. Mere om det næste gang, når vi blænder op for programmet LEAP 5, højttalerindustriens bedste og mest avancerede computerprogram. Håber vi ses på bloggen til en snak om simuleringer på bashøjttaleren 15 WU med Scan Speaks online program.
Del denne side
Ole Witthøft
Ole er System Audio's grundlægger. Hans 3 store passioner er musik, teknologi og design. Ole er altid dybt begravet i nye projekter, og han færdes både i modelværkstedet, på lageret, bag computeren eller på alverdens bonede gulve.