Ole Witthøft

Afstemning om Q113. Skal højttaleren hænge på væggen eller stå på gulvet?

Den traditionelle kompakthøjttaler trænger til en overhaling. Det gør den, fordi dens udformning står i vejen for en optimal udnyttelse af dens evner. Det skal Q113 Revolution gøre noget ved, men hvilken vej skal den gå? Det stemmer vi om indtil den 11. april (afstemningen er afsluttet).

At skabe en lille højttaler i verdensklasse. Det er målet for dette projekt. Udgangspunktet er højttaleren SA2K, der var en lille højttaler der høstede fin international anerkendelse i begyndelsen af 00’erne. Nu er det tid til at udvikle en ny lille højttaler, denne gang i et åbent udviklingsprojekt med arbejdstitlen Højttaler Q113.
Navnet kommer af, at den færdige prototype skal stå klar i 1. kvartal, 2013. I første omgang skal vi dog udvikle to bud på Q113. De udtænkes efter to forskellige måder at tænke på og de skal senere konkurrere mod hinanden og vurderes af læserne på ing.dk

 

28-mar-2012-7

Højttaler Q113 Evolution. Den er forgivet præcis som sin forgænger, som en kompakthøjttaler med buede sider.

 

Evolution og Revolution

Evolution er en finpudsning og en videreudvikling af noget, der allerede er lavet. På den måde er Q113 Evolution tænkt som en opgradering af sin forgænger, dog uden at byde på de helt store forandringer. Og hvorfor skulle den også det? Evolution går netop ud på, at bygge videre på noget, der beviseligt virker. Helt anderledes forholder det sig med Revolutionen, der skal repræsentere en nytænkning og et opgør med konventionerne. I dag handler det om højttalerens design, eller rettere: Formfaktoren for Q113 Revolution.

 

3-april-2012-3

Modsætninger. Kompakthøjttaleren er fleksibel på grund af sin størrelse, men god lyd kræver noget andet end fleksibilitet, nemlig specialisering.

 

Hvad er en kompakthøjttaler?

Den velkendte kompakthøjttaler har en firkantet kasseform, der er dikteret af en lang række fornuftige, økonomiske, praktiske og produktionstekniske ønsker. Kompakthøjttaleren har derudover en størrelse der gør, at den kan stilles på en hylde, hænge på væggen eller stilles på en stander, der løfter højttaleren op i lyttehøjde. Det er alt sammen rigtig fint, men Q113 Revolution skal jo udfordre dogmerne. Og så har den to højttalerenheder mere, end den klassiske kompakthøjttaler. Det fylder simpelthen for meget, så Q113 Revolution må gå sine egne veje.

 

Hvorfor vælge?

Universalredskaber er ofte en lille smule gode til mange ting, men de er ikke rigtig verdensklasse til noget. Det gælder også den klassiske kompakthøjttaler, for dens formfaktor lægger op til en stor fleksibilitet, men højttaleren lyder i virkeligheden bedst i ørehøjde og hverken oppe under profilbrædderne eller nede ved gulvet.
Et ønske om god lyd handler derfor ikke om at dyrke universalredskabets væld af egenskaber. Det handler om at formgive en specialist, der kan formidle god lyd. Her står fleksibiliteten i vejen og det er klogt at optimere højttaleren til en bestemt placering.

 

3-april-2012-4

Væghøjttaler. Den er 12 cm dyb og den vinklede bagside gør, at højttaleren enten kan hænge fladt på væggen eller være vinklet mod lyttepositionen

 

1. mulighed: Højttaleren på væggen

Q113 Revolution kan designes som en ret flad væghøjttaler, der er 60 cm høj, 25 cm bred og 12 cm dyb. Overvej, hvad du mener om konceptet ‘væghøjttaler’ og del gerne dine tanker her på bloggen. Det kan inspirere andre.
Når du studerer illustrationerne skal du ikke tænke så meget på detaljerne i selve designet. Det er mere idéen, det handler om. Bemærk dog, at mit design tillader væghøjttaleren at hænge fladt på væggen eller sidde vinklet 20 grader ind mod lyttepositionen. Det giver den vinklede bagside mulighed for. Kabinettets størrelse giver det ønskede volumen på ni liter, samtidigt med at der er plads til højttalerenhederne på fronten.
Vi ved endnu ikke præcist hvor højttalerenhederne skal placeres, for vi skal have simuleret den akustik som højttalerens geometri medfører. Det betyder en del hvor højttalerenhederne sidder i forhold til hinanden og kabinettets flader og kanter.

 

3-april-2012-5

Principtegning. Designet forsøger at skabe en visuel lethed, ved at skjule højttalerens dybde bag skråtstillede sider, en opdelt forplade og en vinklet bagside, der tilmed kan vinkle højttaleren, uden brug af separate metalbeslag. Se højttalerens mål her og tryk “tilbage”.

 

3-april-2012-6

Størrelsesforhold. Sådan ser gulv- og væghøjttaleren ud i størrelsesforhold. Væghøjttaleren til venstre hænger fladt på væggen. Den højre er vinklet. Gulvhøjttaleren fylder objektivt det samme som væghøjttaleren, men den fylder på en anden måde.

 

2. mulighed: Højttaleren på gulvet

Q113 Revolution kan også designes som en slank og lille gulvhøjttaler, der er omkring 1 meter høj, 17 cm bred og 17 cm dyb. Foden har en diameter på omkring 28 cm. Et ret lille gulvhøjttaler, hvor højttalerenhederne sidder i ørehøjde, når du sidder ned.
Når du vurderer illustrationerne af gulvhøjttaleren, vil jeg bede dig om at tænke på konceptet, mere end de specifikke detaljer i forslaget. I forslaget er højttalerens bagside buet og toppen er skråtstillet, for at imødekomme stående bølger på kabinettets høje led.

3-april-2012-7.

17 cm. Bredere er den ikke og med sit lettere skulpturelle udseende er den måske helt rigtig? Eller skal den hellere hænge på væggen?

 

Hvad vil du vælge?

Der er forskellige fordele og ulemper ved at vælge væg- eller gulvhøjttaleren som koncept. Fortæl gerne i kommentarfelterne nedenunder, hvad du ser som de bedste argumenter for eller imod de to koncepter. Og husk at give din stemme! Tak.
Afstemning til onsdag den 11. april – spred rygtet!Onsdag den 11. april vil jeg kigge på antallet af stemmer og lade det være afgørende for, hvilket formfaktor Q113 Revolution skal designes efter.
Møbelfabrikken, der skal bygge kabinetterne skal have nogle tegninger, for at kunne bygge de første prøvekabinetter. Det kan de få, når Højttaler Q113 Revolution har fået sin form. Derfor håber jeg, du vil give din stemme og være med til at sprede rygtet om afstemningen til venner, famile og kolleger, så en masse mennesker kan få lov at præge beslutningen og vise styrken ved at have et åbent udviklingsforløb. Tak.

 

Tak til Peter Kann

Peter Kann er mekanikingeniør og han var hurtig til at tilbyde sin hjælp, da han hørte om Højttaler Q113. »Du siger bare, hvis du skal have lavet nogle tegninger«, skrev han. Som sagt, så gjort. Peter har været hurtig til at omsætte mine designs til brugbare illustrationer. Mange tak, Peter!
Del denne side
Ole Witthøft
Ole er System Audio's grundlægger. Hans 3 store passioner er musik, teknologi og design. Ole er altid dybt begravet i nye projekter, og han færdes både i modelværkstedet, på lageret, bag computeren eller på alverdens bonede gulve.
Afstemning om Q113. Skal højttaleren hænge på væggen eller stå på gulvet? | SA

Slut dig til tusindvis af musikelskere!

Få de bedste historier om lyd
Tilmeld Blog