Ole Witthøft

Årets Bedste går mod strømmen

Vores trådløse SA saxo 1 active er kåret til Årets Bedste højttaler i testmagasinet Lyd & Billede. Mens vi løber rundt i Roskilde og jubler, får du her den lærerige historie om højttaleren, der gik en anden vej og bankede konkurrenterne.
Folk, der interesserer sig for teknologi sætter lynhurtigt flueben ved apparaternes tekniske egenskaber: Trådløs lyd direkte fra mobiltelefonen i den bedste Bluetooth kvalitet. Check. To optiske indgange. Check. To analoge indgange. Check. Udgang til subwoofer. Check. Minimalt strømforbrug. Check.

Sådan spotter du bare ikke kvaliteten

Der er naturligvis ikke noget galt i at holde et vågent øje med de tekniske egenskaber, for de kan i den sidste ende afgøre, om du kan bruge højttaleren på den måde, du har tænkt dig. Det er bare et tidligt sted at stoppe, hvis du er på udkig efter noget der virkelig rykker. Sagen er nemlig, at det ikke er de tekniske egenskaber, der får dit smil frem i det daglige. Der skal mere til.

High-tech er ikke (længere) noget særligt

Et hurtigt kig på teknologien i SA saxo 1 active afslører en ægte high-tech opbygning med millimeter-små komponenter i nogle elektroniske kredsløb, der er så små at de kun kan monteres af robotter. Du finder også en trådløs modtager, der fanger musikken bedre end de fleste andre, samt en forstærker med et strømforbrug på sølle 0,5 Watt i standby. Altså forsvindende lidt. Man kan bøje sandheden og sige, at selv så avanceret high-tech ikke er noget særligt. Den er nemlig tilgængelig for næsten alle mærker. High-tech er hvermands eje. Det er næsten ikke muligt, at have en teknologi, som ikke alle andre mærker har næsten mage til. Når selv rigtig avanceret elektronik som Apple, Lenovo osv. produceres på fabrikker i Kina, kan man ikke længere lukke high-tech ind i pengeskabet og forvente, at den forbliver en hemmelighed, så hvordan kan et mærke gøre en ægte forskel? På SA saxo 1 active, er det da også netop modsætningen til high-tech, der giver den sit afgørende forspring.

Det er håndværket, der vinder

Prøv, at banke med knoerne på højttalernes sider. Du fornemmer tydeligt, de er lavet af træ. Ikke noget plastik her. Kig på diskanthøjttaleren og læg mærke til den patenterede akustiske linse, der sørger for at lyden dækker hele stuen. Læg dertil, at SA selv har udviklet den forstærker, der sidder i højttaleren. Den er ikke bare taget fra hylden et eller andet sted. Vores lyttehold har brugt måneder på at trimme højttalerens klang helt på plads, så lyden opleves nærværende, varm og detaljeret. Vi har brugt noget så dyrebart som TID, på at skabe en højttaler. Og vi har ikke skabt en hel familie af højttalere, men har koncentreret os om, at udvikle en enkelt model. Den er nu kåret som Årets Bedste, og det er vi meget stolte af. I en verden, der hylder hastighed, innovationskraft og hurtig eksekvering, har vi med noget så gammeldags som grundighed skabt en vinder, som vores kæmpestore multinationale konkurrenter nu står og klør sig i nakken over. Konkurrencen om kvalitet, afgøres sjældent på tid. Vi jubler stadig.   SA saxo 1 active findes i højglans hvid eller sort. Få mere at vide. Læs testen i Lyd & Billede.
Del denne side
Ole Witthøft
Ole er System Audio's grundlægger. Hans 3 store passioner er musik, teknologi og design. Ole er altid dybt begravet i nye projekter, og han færdes både i modelværkstedet, på lageret, bag computeren eller på alverdens bonede gulve.
Årets Bedste går mod strømmen | SA

Slut dig til tusindvis af musikelskere!

Få de bedste historier om lyd
Tilmeld Blog